Tyskenghatten

Tyskenghatten er Leka kommunes nest høyeste fjelltopp og grensepunkt mellom Nærøy, Leka og Bindal. Løypa er merket fra fylkesveg 771 ved Sørgutvikvatnet. Den første biten er ganske bratt, og deretter er det jevn stigning oppover slake fjellsider. Fin rasteplass mellom tre tjern på Olaslåtten. Utsikten fra toppen er formidabel !

Lengde: 4 km en vei
Høyde: 50-538 moh
Tid: 3-4 timer t/r
Vanskelighetsgrad: Middels.

I denne høyden kan du lett bli overrasket av havskodde. Hold deg til den merkede løypa. Bruk godt fottøy og ha med vindtett tøy i tilfelle raskt skifte i været.

Se turforslag.

Kilde: visitleka.no

Foto: Kristin Floa / visitleka.no

Heilhornet og 2 topper til på en tur – den lille styrkeprøven

Den lille styrkeprøven tar deg med på hele tre topper. I tillegg til Sør Helgelands høyeste fjell Heilhornet (1058 moh), får du på denne turen også med deg “Litlhornet” og Kula. Gjør deg klar til en spektakulær turopplevelse !

Vanskelighetsgrad: Krevende. De som går denne turen bør ha en del lengre turer i beina, og være vant til fjellturer.
Tidsbruk: 12 – 14 timer.
Antall km/høydemeter: Ikke kjent.
Kart/merking: Merket sti til Heilhornet og Litjhornet, men ikke til Kula.
Parkering/adkomst: Merket parkering langs Fv17, sju kilometer nord for krysset fylkesvei 17 og 802 til Rørvik (Kjelleidet). Nordfra kjører du 17,8 kilometer fra ferjeleiet på Holm. Samme utgangspunkt som Heilhornet.

Merk: Denne turen gås på eget ansvar, og det er ikke merking alle steder på ruta.

Startpunktet for turen er parkeringsplassen rett ved FV 17 nord for Kjelleidet. Parkeringen er godt merket med “Heilhornet”.

Rundt 10–15 meter nord for parkeringa kommer det en bekk ned, og til venstre for denne går stia opp. Her stiger det ganske raskt opp gjennom skogen til 280 meter, og så flater det ut innover.

Etterhvert deler stia seg. Litlhornet er merket til venstre, og Heilhornet til høyre. Det er her en må gjøre et avgjørende veivalg – å ta til høyre betyr å starte med den høyeste og tøffeste toppen først (Heilhornet), å ta til venstre betyr å avslutte med denne.

Til venstre: Det er merket sti til Litlhornet, men per i dag ikke merket sti opp til Kula.

På alle slike turer må en ha litt igjen til nedstigninga. Fra Heilhornet beregnes det gjerne 3 – 4 timer ned igjen, og det er her den fysiske formen settes på prøve. Heilhornet har også et par luftige(bratte partier mot slutten som kan være utfordrende for enkelte.

God tur !

Fagerlivatnet

Enkel tur opp til Fagerlivatnet. Fra Bogen – kjør sørover mot Kolvereid (ta til høyre) i noen kilometer.

Lengde: 4 km, 2 – 4 timer
Stigning: 44 – 302 meter.
Vanskelighetsgrad: Kort middels tur med noe stigning.

Kart og turbeskrivelse.

Holmshatten

Turen som passer hele familien, liten som stor. På godt merket tursti vandrer dere i lett kupert lyng og fjellterreng opp til Holmshatten med Panoramautsikt inn og utover Bindalsfjorden. Denne turen byr på en lett tilgjengelig naturopplevelse alle, uansett alder, vil sette pris på.

Lengde: 8,4 km, 3 timer
Stigning: 40 – 620 meter.
Vanskelighetsgrad: Rød.

Se kart og turbeskrivelse her.

Vattafjellet

Turen til Vattafjellet starter ved Kjellsand helt nord på Austra. Turstien er godt merket og går stort sett på fjellgrunn.
Fra toppen har du i nord utsikt til Vega og Torghatten, og i sør til Leka. Ved St. Hans vil du også oppleve Midnattsola her.

Lengde: 6,4 km, 2 timer
Stigning: 5 – 448 meter.
Vanskelighetsgrad: Middels krevende.

Se kart og turbeskrivelse her.

Leka: Over Vattind til Briktdalen

Ønsker dere å gå en lengre tur på Leka er dette et veldig godt alternativ. Halvdagsturen som går fra vestsiden av Leka (Kalvdalen) og over til Briktdalen på østsiden viser de store variasjonene i Lekas fantastiske natur. Stadig varierende og skiftende landskap.

Lengde: 5,6 km, 3 – 4 timer
Vanskelighetsgrad: Middels – bør være turvant.
Kart: Leka turkart (fås kjøpt på Leka Motell og Camping). Stien er merket på kartet.

Se kart og turforslag.

Heilhornet – Sør Helgelands høyeste fjell

Heilhornet er Sør-Helgelands høyeste fjell og ligger i Bindal kommune. Turen går 12 km langs en godt merket løype, og tar ca 5 -7 time i moderat tempo. Den krever relativt god form og gode fjellsko.

Start fra: Kjella, Bindal Kommune
Lengde: 5-7 timer
Vanskelighetsgrad: Krevende

Gå til kart og beskrivelse.

Følg FV17 i Bindal kommune, og stopp på rasteplassen ved Hornelva. Rasteplassen ligger noen hundre meter sør for Lysfjordvatnet (92 moh).

Stien går opp ei skogkledd li til venstre for Hornelva. Etter å ha passert noen små myrområder, kommer vi til et lite vann. Her er det fint å ta en liten rast før turen går videre, samt ta seg en dukkert på returen hvis vær og temperatur tilsier det. Fra vannet dreier vi mot sør og følger merket løype oppover til neste platå.

Turen går 2 km sør/øst, på platået langs «fjellfoten» av Heilhornet i 500-600 meters høyde. Eggen følges vestover noen hundre meter til toppen. Eggen er relativt lett å gå, men kan by på problemer for de som lider av høydeskrekk.